KEMPEN UTAMA PRODUK MUSLIM BERJAYA PECAH OLIGOPOLI EKONOMI

kesan daripada pemecahan tersebut, dominasi kawalan harga juga dapat dihapuskan sedikit demi sedikit dan meningkatkan persaingan sekali gus memberi kelebihan kepada pengguna

.

Kempen Utama Produk Muslim Berjaya Pecah Oligopoli Ekonomi

KUALA LUMPUR 5 Sept. - Kempen utamakan produk Muslim atau 'buy Muslim first' (#BMF) dilihat berpotensi memecahkan oligopoli ekonomi iaitu konsep perniagaan yang dikuasai oleh kumpulan peniaga tertentu bagi mengaut keuntungan dengan penawaran barangan pada harga mahal.

Kesan yang sama juga dapat dilihat terhadap konsep monopoli iaitu mengurangkan kebergantungan terhadap sesuatu produk keluaran individu tertentu dengan menggantikan barangan lain dalam memenuhi keperluan harian.


Justeru, kesan daripada pemecahan tersebut, dominasi kawalan harga juga dapat dihapuskan sedikit demi sedikit dan meningkatkan persaingan sekali gus memberi kelebihan kepada pengguna.

Menurut Peguam dan Penganalisis Politik, Adnan Seman, kempen memperkasakan ekonomi bumiputera wajar dilihat secara positif kerana tindakan tersebut boleh menyumbang kepada peningkatan ekonomi negara.

"Oligopoli adalah perkataan berasal daripada Yunani Kuno iaitu 'oligos' bermaksud sedikit manakala 'polein' bermaksud menjual merupakan bentuk pasaran yang dikuasai oleh sejumlah kecil penjual (peoligopoli atau oligopolist).

"Sistem ini mempunyai struktur pasarannya tersendiri. Oligopoli menjadikan mereka yang menguasai ekonomi atau pasaran sangat berkuasa," katanya dalam perkongsian status di Facebooknya hari ini.

Penerangan beliau dapat dijelaskan menerusi beberapa maklum balas dalam Facebook mengenai kesan terhadap pelaksanaan kempen tersebut apabila beberapa pengguna mula membuat perbandingan harga barangan.

Malah, terdapat pengguna memaklumkan berlaku penurunan harga terhadap beberapa barangan keperluan harian terutama minyak masak yang jatuh sehingga RM12.90 bagi setiap botol lima kilogram berbanding sebelum ini yang berlegar antara RM17 hingga RM20.

Tambah Adnan, situasi berkenaan adalah kesan yang dapat dilihat daripada sikap 'oligopolist' yang sebelum ini bersikap kapitalis.

"Oligopolist boleh dengan sesuka hati menaikkan harga bagi mengaut keuntungan melampau, sabotaj pesaing baharu, menggagalkan persaingan bagi menjaga kepentingan mereka dan boleh pula menentukan jatuh bangun sesebuah kerajaan dengan kenaikan harga barangan.

"Apabila oligopoli ini berjaya dipecahkan maka harga akan menjadi lebih kompetitif dan murah untuk pengguna tanpa mengira kaum. Kuasa pengguna. Teruskan usaha memecah oligopoli," tegasnya. - UTUSAN ONLINE
.